paragraaf 2:
Aardgas, aardolie en steenkool zijn miljoenen jaren geleden ontstaan uit resten van planten en dieren, we noemen ze daarom fossiele brandstoffen. Aan het gebruik van fossiele brandstoffen zitten Aardgas, aardolie en steenkool zijn miljoenen jaren geleden ontstaan uit resten van planten en veel nadelen:
- Koolstofdioxide die bij de verbranding ontstaat, is een oorzaak van de opwarming van de aarde.
- Bij de verbranding van vooral steenkool en aardolie ontstaan er afvalstoffen die luchtverontreiniging veroorzaken.
- De verwachting is dat de voorraden fossiele brandstoffen over niet al te lang op zullen zijn.
De ‘brandstof’ voor kernenergie is uranium. In een kerncentrale worden atoomkernen van het uranium gesplitst. Er komt dan veel energie vrij in de vorm van warmte. Met deze warmte word energie opgewekt.
Het voordeel van kernenergie:
- Er ontstaat geen luchtverontreiniging en er komt geen koolstofdioxide vrij, heel milieu vriendelijk dus.
Het nadeel van kernenergie:
- De straling van radioactief afval kan voor de mens en in de natuur schadelijk en zelfs dodelijk zijn. Maar in Nederland wordt gelukkig niet veel radioactief afval geproduceerd.
Duurzame energie is energie die geen milieuvervuiling veroorzaakt en waarbij de energiebron niet opraakt. Het grootste deel van Nederland wordt opgewekt door biomassa. Biomassa bestaat uit energierijke stoffen van organische materiaal. Biomassa kan ook als brandstof worden gebruikt. Bij de verbranding ontstaat er wel koolstofdioxide maar die word tijdens de plantengroei opgenomen door de plant.
Sommige planten worden speciaal gekweekt om biobrandstoffen te maken. Voorbeeld: suikerriet word verbouwd, van suikerriet wordt alcohol gemaakt. De motoren van auto’s kunnen geschikt worden gemaakt om op alcohol te rijden. Auto’s kunnen ook op biodiesel rijden. Deze eerste generatiebiobrandstoffen zijn gemaakt uit voedsel, daarvoor is veel landbouwgrond voor nodig. Er blijft dan minder grond over voor voedsel. Door dit werden de tweede generatiebiobrandstoffen ontwikkeld, die worden gemaakt door afval, stro, kaf en frituurvet.
Windmolens zetten windenergie om in elektrische energie. Dat elektriciteit gaat naar het elektriciteitsnet, waardoor elektriciteitscentrales minder fossiele brandstoffen hoeven te verbranden. Windmolens hebben ook een nadeel. Veel mensen vinden het niet mooi. Dit wordt horizonvervuiling genoemd.
Zonne-energie is altijd beschikbaar omdat er altijd(in de zomer) er zon is. Bij zonneboilers verwarmt de zon het water. In zonnepanelen wordt door zonlicht elektriciteit opgewekt.
Elektriciteit kan ook worden opgewekt door waterkracht. Door de aanleg van stuwdammen in een rivier ontstaat er een stuwmeer.
Maak jouw eigen website met JouwWeb